Banány

Sušené banány – mlsat můžete i zdravě

Banán s typickou žlutou barvou patří celosvětově k nejoblíbenějším druhům ovoce (předběhla ho jen jablka). Ročně se jich prodají miliony tun. Banán je plod banánovníku. Banánovník se pěstuje po celé jihovýchodní Asii a lidmi byl postupně ro  I v Česku patří tento sladký a voňavý plod k vyhlášeným pochoutkám. Symbolizuje hojnost, dostatek a sváteční časy – u starších generací typicky Vánoce. A samozřejmě velké téma je banány a zdravá výživa.

Sušené banány, a nejen ty, jsou zdrojem energie – obsahují hned tři přírodní cukry. Banány pomáhají při vzniku serotoninu, zlepšují tedy náladu. Podporují tvoru hemoglobinu a díky draslíku snižují krevní tlak. Mají také vliv na naši koncentraci a schopnost učit se. Vysoký obsah vlákniny znamená, že banány jako zdravé potraviny pozitivně upravují funkci střev. Pomáhají při ranní nevolnosti a kocovině.

Sušené ovoce – banány

Banány jako všechno ovoce sušené mrazem patří vůbec k nejšetrněji zpracovaným potravinám, které byly určeny k dlouhodobému skladování. Vakuované vymrazování banánů – lyofilizace – zajistí, že takto sušené ovoce si udrží klidně i 90 % vitamínů, aroma a chuti. Proto jsou vyhlášenou lahůdkou i sušené banány, které vám tak zajistí maximální požitek ze své chuti, i když jsou podávány jako sušené ovoce.