Nadělujeme radost ke všem nákupům nad 500 Kč. Těšit se můžete na tyto chutné i praktické dárečky.

Granátové jablko – v čem vám pomůže?

Granátové jablko je starobylý plod, opředený mnoha mýty. Ve svých zpěvech jej několikrát zmiňuje i Homér. Velká světová náboženství popisují granátová jablka jako plody hojně rostoucí v Ráji.

Granátové jablko je starobylý plod, opředený mnoha mýty. Ve svých zpěvech jej několikrát zmiňuje i Homér. Velká světová náboženství popisují granátová jablka jako plody hojně rostoucí v Ráji.

Zralá jablka mohou být velká jako pomeranč nebo grapefruit. Májí šestihranný zaoblený tvar a nažloutlou až načervenalou tlustou vnější slupku.

Uvnitř granátového jablka najdeme asi 700-800 drobných jadérek zvaných „aril“. Tyto jsou ve své plné zralosti zbarveny krásně sytě červenou barvou a jsou obaleny vynikající a osvěžující šťávou.

Granátová jablka mají velmi vysoký obsah silných antioxidantů. Je pozoruhodné, a dokazují to mnohé výzkumy, že kapacita antioxidantů v tomto ovoci je dvakrát až třikrát vyšší než u zeleného čaje. Jejich síla je dokonce vyšší než u ostatního ovoce proslaveného silnými antioxidačními účinky, včetně např. borůvek a brusinek. Jednou z příčin je velmi vysoký obsah polyfenolů v tomto rajském ovoci. 

Jablko je také dobrým zdrojem vitaminů B (riboflavin, niacin a tiamin), vitaminu C, E, vápníku a fosforu. Synergické spojení zmíněných komponentů podporuje správné fungování lidského imunitního systému a pomáhá mu tak hravě odvracet virózy a další nemoci. 

Klasická indická medicína Ayurvéda připisuje konzumaci granátového jablka tyto vlastnosti:

  • snižuje rizika srdečních onemocnění 
  • zabraňuje kornatění tepen a cév 
  • působí protizánětlivě 
  • vhodná prevence rakoviny prostaty a dalších nádorů 
  • podporuje imunitu 
  • bojuje proti projevům stárnutí, včetně vrásek 
  • podporuje tvorbu červených krvinek 
  • hubí tasemnice 
  • posiluje močový měchýř 
  • posiluje dásně 
  • omezuje tvorbu zubního plaku 

Sušená jadérka jsou vhodná k přímé konzumaci. Lze je použít i jako nevšední přísadu do zeleninového salátu. Nebojte se experimentovat.