Nadělujeme radost ke všem nákupům nad 500 Kč. Těšit se můžete na tyto chutné i praktické dárečky.

Pu-Erh

Tmavé čaje (čaje typu Pu erh) – (čínsky hej cha) vícenásobně fermentované čaje s typickým zemitým arómatem, které se podobá zatuchlině ve starých sklepích (bez urážky).
caj

Tmavé čaje (čaje typu Pu erh) – (čínsky hej cha) vícenásobně fermentované čaje s typickým zemitým arómatem, které se podobá zatuchlině ve starých sklepích (bez urážky).

Proces zrání Pu Eru je podobný jako u sýrů, poněvadž se na povrchu vytváří jemný povlak ušlechtilé plísně. Technologie výroby tohoto čaje je dlouho střeženým tajemstvím a proto následující popis berte jako přibližný. Lísky se po sklizni nechají zavadnou na betonové podlaze chráněné před sluncem. Při rozprostírání se lístky promíchávají dřevěnými hrably a tím se i naruší buněčné membrány a dochází k fermentaci. Po několika hodinách se jsou lístky nahrnuty ven a vystaveny tak přímému slunečnímu žáru.

Pak se lístky napařují a ještě horké a vlhké se rozprostřou do vrstvy 40 -50cm silné a zakryjí plachtou. Takto se čaj nechá po několik dní.

Čím delší je doba fermentace, tím je chuť čaje jemnější a vyzrálejšíČaj se již jen usuší a jde do prodeje. A ještě poznámka na závěr. Rčení. Že čím jsou čaje typu Pu erh starší, tím jsou lepší, platí jen za podmínky 90% vlhkosti vzduchu, která podporuje vývin plísně. Ochucené (ovoněné) čaje – (čínsky moli cha) vzhledem k tomu, že čaj má velice silné absorbční schopnosti, přijímá část aromatu květů nebo vonné silice velice snadno. Děje se to ve zvláštních místnostech, kde se květy rozprostřou na lískách a nechají se tu spolu s čajem několik dní. Pro efekt se pak k čaji přidává nepatrné množství použitých květů.

V tradiční čínské medicíně je Pu-Erh pokládán za léčivo a je s ním tak nakládáno. Pravidelné pití podporuje nerušené a vyrovnané proudění energií Jin a Jang. Pu Erh působí imunostimulačně.

Moderní je využití Pu Erhu při dietních plánech, protože zahání chuť k jídlu a zrychluje metabolismus. Snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Látková výměna je po užití čaje tak markantní, že dochází k 2x rychlejšímu odbourání alkoholu v krvi-Chrání před infekčními chorobami - působí bakteriostaicky /zabraňuje množení bakterií/ - usnadňuje trávení tučných jídel - posiluje imunitní systém - pročišťuje organismus - působí antidepresivně.