Sušené fíky
Sušené fíky jsou velice zdravou pochoutkou plnou živin a velkým zdrojem vlákniny, zvláště jejich semínka a dužina.
Sušené fíky jsou velice zdravou pochoutkou plnou živin a velkým zdrojem vlákniny, zvláště jejich semínka a dužina.
Zprávy o jejich pěstování pochází z doby více než 3000 let před n.l. Obsahují např. vitamin A, C, B1, B2, bílkoviny, aminokyseliny, draslík, pektiny, organické kyseliny, vlákninu, fermenty a slizy.
K nejúčinnějším obsahovým látkám patří enzymy, které podporují trávení. Fíky mají taktéž extrémně vysoký obsah tryptofanu (5HTP), který výtečně napomáhá k vydatnému zdravému nočnímu spánku. Proto lidé, kteří mají problém s nespavostí, nedají na fíky dopustit. Sušené fíky jsou také skvělé k osvěžení těla i ducha po náročném dni v práci a dokonce se šíří jejich pověst jako„pomocníka v posteli!“
Sušené fíky obsahují:
- 18% vody
- 60% cukrů
- 3% škrobu
- 5% pektinů
- kolem 1% tuku
Chutnají sladce a medově, měkká dužnina se rozplývá na jazyku. Přestože fíky obsahují pouze 10 kcal v 15 g, dokáží dostatečně zasytit žaludek a zahnat hlad, proto představují vhodnou svačinku nejenom pro lidi, kteří chtějí zhubnout. Jsou rovněž vynikající potravinou s velmi pozvolným uvolňováním energie.
Sušené ovoce všeobecně je jedním z nejlepších druhů energie pro sportovce.
Souhrnem tedy fíky:
- regulují trávení, působí projímavě, odstraňují zácpu
- zvyšují výkonnost, soustředění
- pomáhají zahánět únavu
- zlepšují náladu
- pomáhají při hubnutí
- povzbuzují nervy a mozek
- ve formě kašovitých obkladů hojí rány
- šťáva z nezralých fíků odstraňuje bradavice
Jejich cukernatý vzhled vzniká z fruktózy, což je jev naprosto přirozený. Pokud chcete „zkrystalizované“ fíky opět osvěžit, stačí je jednoduše oprat ve vodě! Připravit z nich můžeme džusy, kompoty, marmelády, vína, müsli, upražené fíky s přísadou čekanky slouží jako náhražka kávy.