Zpět na výpis článků

Sušička na ovoce aneb když vás honí mlsná

Konec podzimu a počátek zimy byl tradičně na venkově vyhrazen domácím pracím. Zatímco draní takové draní peří nebo tkaní si můžete vyzkoušet maximálně v nějakém národopisném muzeu, sušení ovoce prožívá zaslouženou renesanci. A není divu.
susene-ovoce_ico.jpg

Autorské právo: lsantilli / 123RF Reklamní fotografie

Chcete mlsat zdravě? Zkuste sušené ovoce

Člověk je od přírody tvor mlsný a chuť na něco dobrého má i v době celospolečenského tlaku a důrazu na zdravou výživu. Takže dopřát si dobrot? Ano, ale zdravých. Když vás u sobotního filmu „honí mlsná“, nemusíte sáhnout pro mastné brambůrky, bonbóny plné cukru nebo slané tyčinky z bílé mouky. Ale právě pro sušené ovoce.

Nejen rozinky, švestky meruňky nebo exotické fíky, na náš sváteční stůl se dostávají i polozapomenuté křížaly nebo štěpány. Tedy sušená jablka a hrušky. A sušit můžete i maso, bylinky, zeleninu nebo houby. Sušení (tedy dehydratace) prostě patří odpradávna k nejstarším způsobům konzervování potravin. Sušením dokážete jídlo také vyrábět. Například domácí těstoviny. Jak ale na to?

Ideální je sušička na potraviny

  • Zapojte Slunce. Původní metodou sušení plodů bylo samozřejmě využití přirozeného tepla. Vyzkoušejte i tuto metodu, ale pamatujte na to, že potraviny mohou chytit plíseň.
  • Využijte topení a kamna. Samozřejmě, tato metoda je omezena na topnou sezónu a dny, kdy nemá smysl topit jen tak.
  • Zapněte troubu. Ideální je pro snadnou možnost regulace tepla a jeho distribuce uvnitř přístroje ta horkovzdušná.
  • A úplně nejlépe: potraviny usušíte v sušičce.

Video: sušičky na potraviny Excalibur

Jak vybrat sušičku na ovoce?

Obr: sušička na potraviny Excalibur pro 4 tácy
Sušička na potraviny Excalibur pro 4 tácy

  1. Vyberte podle množství potravin. Chcete si na zimu udělat opravdu velké zásoby sušeného ovoce a zeleniny? Nebo vás čeká zpracování jen malého množství na „zobání“ k televizi? V nabídce najdete sušičky na potraviny se 4 nebo až 10 platy.
  2. Množství sušených plodů musí odpovídat i příkon sušičky. Pochopitelně platí, že čím větší množství potravin budete sušit, tím větší příkon potřebujete. U menších sušiček je to 200 W, u větších ale hledejte příkon i 800 W a víc.
  3. Hledejte podle regulace teploty. Každý typ potravin potřebuje jinou teplotu. Zatímco na bylinky budete potřebovat nízkou, na maso naopak vysokou.
  4. Nezapomeňte na své pohodlí. A na bezpečnost. Dobrá sušička na ovoce má časovač, který přístroj po zvoleném intervalu sám vypne.

Obr: sušička na potraviny Excalibur s časovačem - 9 táců
Sušička na potraviny Excalibur s časovačem pro 9 táců