Zpět na výpis článků

Sirná patlanina - Dr. Johanna Budwigova

měs je nejvhodnější možný způsob, jak doplnit často chybějící omega-3 mastné kyseliny. A to i bez mnohých negativních účinků, které zvýšená konzumace olejů nebo semen má.
Fotolia_52249518_S.jpg

Jde o slangový název pro směs, kterou používala na léčení Dr. Johanna Budwigova. 

Směs je nejvhodnější možný způsob, jak doplnit často chybějící omega-3 mastné kyseliny. A to i bez mnohých negativních účinků, které zvýšená konzumace olejů nebo semen má. Příznivě působí při vnitřních zánětech, pomáhá zlepšit stav cév, srdce, pomáhá obnovit buněčné dýchání a přirozené elektromagnetické pole těla, které chrání tělo před slunečními paprsky a zároveň z něho načerpává energii.

Srovnání stavu omega-3 mastných kyselin může mít celkově posilující vliv na zdraví člověka v různých oblastech. V dnešní době je deficit velmi častý, protože se konzumuje málo omega-3 mastných kyselin, a mnoho omega-6 kyselin, především nezdravé ztužené tuky, které se usazují v buněčných membránách namísto omega-3 m.k., a zabraňují tak buněčnému dýchání. Výsledkem může být oslabení různých orgánů v těle. Dodáním omega-3 mastných kyselin se může stav těchto orgánů zlepšit. Po obnovení elektromagnetického pole se pobyt na slunku stane o mnoho příjemnějším.

Doktorka Budwigova, za pomoci této směsi, dosahovala velmi dobrých výsledků při léčení nemocí srdce, nádorových onemocnění a cukrovky.

Základní postup výroby (1 porce):

  • 100 g tučného tvarohu (může být kravský nebo kozí, kozí je zdravější)
  • 25-50 g čerstvého lněného oleje
  • 1-2 polévkové lžíce čerstvě namletých lněných semen
  • tekutina - trochu vody/mléka/kefíru/ovocné stavy (cca 0,5 - 1 dcl)

Do mixéru dát tvaroh, nalít olej, a za postupného přilévání tekutiny směs mixovat tak dlouho, dokud olej celkově nezmizí. Čím je směs tekutější, tím rychleji to jde. Nejvhodnější je klasický výkonný mixer, ten rozšlehá i poměrně hustou směs.

Dá se použít i ruční mixer, ale trvá to déle, a je proto vhodné mixovat víc zředěnou směs. Mixování trvá 2-10 minut, v závislosti podle výkonu mixéru a hustoty směsi. Směs musí být dokonale hladká, jako puding, nesmí tam být žádný oddělený olej, ani hrudky. Často to lidé mixují nedostatečně, čímž si snižují účinek kůry. Po rozmixování směsi do ní přidáme na prach rozemletá lněná semínka, a chvilku rozmixujeme.

Skladování:

Směs se dá skladovat v lednici cca 3 dni, takže se dá vyrobit množství na 3 dni dopředu. I tak je ovšem daleko vhodnější si připravovat směs vždy čerstvou a osvědčený, celkem rychlý, postup je, rozmixovat dvě polévkové lžíce lněného semínka, do toho přidat dvě polévkové lžíce lněného oleje a čtyři lžíce kefírového tvarohu. Přilít trochu syrovátky z kefíru, nebo vody a důkladně rozmixovat, nic neskladovat a ihned sníst.

Užívaní:

Směs je mimořádně energeticky bohatá a jde o vydatné jídlo. Dá se jíst samostatně nebo ochutit ovocem, kakaem. Dá se jíst ale i po jídle, jako dezert. Dá se užívat preventivně i dlouhodobě. V případě dlouhodobého užívání je třeba vždy snížit dávku na 25g-33 g oleje. Pokud je stav omega-3 m.k. velmi deficitní, dá se navýšit o 50g nebo víc oleje denně.

Základní kůra na srovnání deficitu omega-3 mastných kyselin:

Uvedené množství směsi zkonzumovat během dne, opakovat každý den. Nejdříve 2 týdny začít s 50 g oleje, po 2 týdnech postupně množství oleje snižovat. Snažit se být co nejvíc na sluníčku, nebo alespoň venku, na nepřímých slunečních paprscích. Nejíst nejlépe žádné jiné tuky, nebo co nejméně, vyhýbat se nezdravým tukům, hlavně ztuženým a přepáleným olejům.

Takto vydržet nejlépe 2 měsíce. Potom se dá brát preventivní dávka s 25-33g oleje každý den po libovolně dlouhou dobu. V průběhu kůry je vhodné jíst ostropestřecovou kašičku (viz další návod na ostr. kaši). Pokud se někomu hůře tráví tuky, může použít i nízkotučný jogurt, nebo kefír, namísto tvarohu, a snížit dávku oleje/semen.

Nežádoucí účinky:

Může se vyskytnout pocit těžkosti či nevolnost. V tom případě je potřeba snížit dávku oleje.

Lněný olej:

Lněný olej je mimořádně kazivý. Po otevření je ho nejlepší zkonzumovat do 3 týdnů.

Lněná semínka:

Po rozemletí jsou též mimořádně kazivé, cca za 15 minut na vzduchu už začínají být škodlivé. Po rozmixování do sirné patlaniny už k oxidaci nedochází. Proto je semínka třeba vždy před výrobou směsi rozmixovat čerstvá a rychle použít. Vhodný je klasický kávový mlýnek. Nekupovat dopředu namletá semínka v obchodech!