Fíky

Sušené fíky – mlsat můžete i zdravě

I když je fík často považován za plod fíkovníku, jde ve skutečnosti o plodenství tohoto velkého keře či stromu. Fíkovník je rozšířený v teplých zemích celého světa, nejvíce v Asii. Ale k oblastem, odkud fíky na trhu pocházejí, patří i celé Středomoří a dokonce i Evropa – Balkán a jižní Španělsko či Itálie. Fíly jsou s námi po staletí, odhadujeme, že se pěstovaly už v roce 3 000 př. n. l. Časté zmínky jsou o nich i v Bibli. Není divu.

Z fíků můžete dělat marmeládu, dokonce i víno, sušit je nebo pojídat čerstvé. Ne nadarmo sladké fíky jako vybraná pochoutka patří na český vánoční stůl.

Sušené fíky a zdraví

Čerstvé fíky obsahují i ¼ cukrů a sacharidů. Jsou proto skvělým zdrojem energie a snadno zasytí. A taky vitamínů. Jako zdravé potraviny jsou proto určitě vhodnější k mlsání než bonbóny. Množství vlákniny, které obsahují, zlepšuje trávení a napomáhá proti zácpám nebo průjmům. Přestože dokáží zasytit, mají jen málo kalorií – proto jsou jako zdravá výživa vhodné při hubnutí.

Sušené fíky: co obsahují?

Čerstvé fíky najdete na trhu jen pár dní v roce – protože se špatně skladují. Alw fíky jako sušené ovoce ztratí až 2/3 objemu. Proto jsou obsažené vitamíny i sacharidy velmi koncentrované.