Nadělujeme radost ke všem nákupům nad 500 Kč. Těšit se můžete na tyto chutné i praktické dárečky.

Novinky

Zásobte se na zimu se sušičkou potravin
Nastává podzim a s ním přichází kulinářský ráj. Zahrady, sady a dokonce i lesy jsou plné rozmanitých plodů sladkého ovoce, chutné zeleniny, bylin a hub. Mezi sezonní oblíbence patří dýně, řepa, brokolice. Nikdo už si asi nedokáže představit podzim bez jablek, hrušek, hroznů, kapusty či salátu a pórku.

Známe miliony perfektních receptů, jak potraviny zpracovat a proměnit na dokonalý labužnický zážitek (i když u některých plodů se jedná o zážitek už za syrova). Jak ale uchovat sklizeň, abychom z ní mohli čerpat benefity přes celou zimu? Řešení je jednoduché – pomocí sušičky potravin.

Sušíš, suším, sušíme

Sušení potravin se opět vrací do módy a není se čemu divit. Jedná se totiž o jediný způsob uskladnění potravin bez konzervantů a se zachováním všech benefitů ovoce a zeleniny. Usušené plodiny si zachovají až 80 % vitamínů a zdraví prospěšných látek. Zpracování pomocí sušení navíc úrodě dodá výraznější chuť a promění tak každý kousek na lahůdku.

Kromě sušení ovoce a zeleniny jsou sušičky potravin skvělé pro šetrné ale rychlé sušení bylinek, pečení chleba, přípravu domácích jogurtů nebo sušení masa. Sušička je prostě nezbytným pomocníkem pro domácnost, kde vládne zdravý životní styl.

Jak vybrat správnou sušičku

Při výběru ideální sušičky ovoce záleží především na vašich zásobách, množství potravin, které se chystáte zpracovat a na tom, jak často se chystáte sušit. Od toho se odvíjí velikost, výkon i tvar spotřebiče.

Pokud sušičku vytáhnete jednou za čas, bohatě stačí kruhový pomocník s menším příkonem a za nižší cenu. Jestli však pro potravinovou sušičku najdete každodenní uplatnění, rozhodně se vyplatí hranaté provedení. To totiž umožňuje lepší distribuci tepla i bezpečnější a přehlednější manipulaci s jednotlivými tácy, ke kterým máte přístup ze strany.

Nezapomeňte se zamyslet nad počtem a velikostí jednotlivých sušicích plat. Standardem jsou 4 tácy, při častém sušení si však výrazně ušetřite čas s 8 - 10platovými sušičkami.

Moderní modely sušiček jsou vybaveny prosklenými dvířky, regulátorem teploty a časovačem, který se určitě vyplatí, pokud nestíháte průběh sušení hlídat sami.

Mezi oblíbence profesionálního sušení patří prostorné a skvěle vybavené sušičky Sedona a sušičky potravin Excalibur, mezi kterými vždy najdete tu ideální právě pro vás.

Sušení ovoce a zeleniny

Na sušení ovoce a zeleniny není nic složitého. Stačí jen připravit sušičku a vybrané plody a pohlídat správnou dobu sušení. Usušit můžete opravdu cokoliv.

Před sušením ovoce i zeleninu dobře umyjte a vybírejte jen zdravé a nepřezrálé plody. Jednotlivé kousky nadrobno nakrájejte a rozložte tak, aby se na platech nepřekrývaly. Pod šťavnatější kousky vložte sušicí vložku, která zabrání protékání šťávy do nižších pater a usnadní údržbu sušičky.

Zbývá už jen vhodně nastavit sušičku potravin. Nastavení se liší u každého výrobce a typu sušičky, proto je nejjednodušší řídit se návodem a později  vypozorovanými postupy. Časem sami zjistíte, jaká doba sušení je pro rozdílné plodiny ta nejlepší. Jestli už je hotovo poznáte podle vzhledu a konzistence kousků. Šťavnatost by měla být pryč, ovoce získá ohebnost a kožovitý povrh, naopak zelenina zkřehne.

Po dosušení nechejte hotové ovoce i zeleninu vychladnout přímo v sušičce. Obvykle stačí hodina až dvě. Prodloužený pobyt v sušičce potravin zajistí, že plody nenasáknou vlhkost z okolí. No a nakonec stačí jen přesypat do uzavíratelné nádoby a těšit se z polic plných dobrot.


Sušení bylinek a koření

Stejně tak nenáročné je sušení bylinek a koření. V tomto případě je potřeba dbát na správnou dobu sklizně bylin. Listy bylin by měly být poměrně mladé a zdravé. Květy sklízejte ještě před plným rozkvětem. Z bylin vždy odstraňte suché nebo poškozené lístky a zdravé kusy opláchněte vodou a nechejte proschnout do druhého dne. Pamatujte, že čím čerstvější bylinky sušíte, tím více zachováte jejich pozitivních vlastností a déle vám vydrží.

Při sušení dbejte na to, aby se jednotlivé druhy bylin sušily zvlášť. Rostlinky nemusíte nijak dělit, jen je pěkně rozložte po platech sušičky potravin tak, aby se nepřekrývaly navzájem. Sušení bylin bývá obvykle poměrně rychlé, nižší je i doporučená teplota pro sušení. Usušené bylinky jsou křehké a drobivé. Opět je skladujte v dobře uzavíratelných nádobkách, skvěle vypadají ve skleněných dozách.

Sušené bylinky využijete při přípravě jídla, čajů i domácí kosmetiky. Nechejte vysušené aromatické rostlinky, jako je například levandule nebo tymián, ve svazku nebo otevřené krabičce ve skříni či spížce a zbavíte se molů a mravenců.

Se sušičkou si velmi snadno připravíte domácí koření například z paprik, česneku a směsí bylinek.  Dávejte však pozor při zpracování pálivých papriček a feferonek. Svoji ostrost velmi snadno přenesou na ostatní plody v sušičce, proto je vhodné zpracovávat je zvlášť. A sušičku dobře vyčistit.