Pseudo obilniny

Pseudoobiloviny jsou vhodná bezlepková dieta

I když jsou pseudoobiloviny obilninám velice podobné a jejich kuchyňské využití je prakticky totožné, z hlediska přírodních věd je mezi obiloviny pravé neřadíme. Neobsahují lepek, proto jsou v případě celiakie vhodné jako dieta. Mezi nejznámější pseudocereálie patří pohanka, která po staletí tvořila základ české kuchyně.

Pohanková kaše je velice sytá

Dnes neprávem zapomenutá potravina byla dříve stálicí jídelníčku. Přitom se do Evropy dostala relativně pozdě, přesto už ve 14. století běžně patřila na stůl nejchudších vrstev. A dnes za to může zdravá výživa, že je pohanka opět v popředí zájmu.

Pohanka snižuje problémy se srdcem i mozkovými příhodami, příznivě ovlivňuje trávení, usnadňuje léčbu hemeroidu. Pohanková mouka a z ní vyrobené jídlo příznivě působí na cévy v celém organismu.

Jáhly a zdraví

Pokud vás zajímá zdravá výživa, možná vás plete označení pro potraviny proso a jáhle, které se používají pro podobné recepty. Není divu. Jáhly jsou produkt, který vzniká loupáním prosa. Proso je bylina podobná obilninám a jáhly jsou jeho oloupaná semena. Jáhly mají vysokou výživnou hodnotu, velký obsah vláknin a používají se na přípravu jáhelníku nebo jáhlové kaše.  Protože proso není obilnina, jáhly neobsahují lepek. Jejich glykemický index je také příznivý.