Nadělujeme radost ke všem nákupům nad 500 Kč. Těšit se můžete na tyto chutné i praktické dárečky.

Jáhlové škubánky

Sladký oběd, večeře nebo jen něco dobrého na chuť. Škubánky, šišky, šulánky, ... klasika našich babiček trochu jinak. Znáte jáhly? Je to méně používaná surovina, která je vyráběna loupáním prosa. Je plná živin jako jsou minerální látky draslík, hořčík, zinek, vlákniny a vitamínů skupiny B. Na naše škubánky Vám stačí pár surovin a máte jídlo za chvíli na stole. Navíc je recept bezlepkový a veganský. 

Suroviny na 2 porce (cca 18 škubánků) 

- 70 g jáhel dsc_2034_optimized
- 70 g rýžové mouky (lze nahradit kukuřičnou nebo jinou) 
- 15 g kukuřičného škrobu (lze nahradit pudinkovým práškem)
- 350 ml vody (můžete nahradit kukuřičnou či jinou)
- špetka soli 

Na ozdobení:
- kakao
- mletý mák
- čekankový sirup nebo jiné sladidlo dle typu stravování
- ovoce

 

 

Postup:

1. Odvážíme si jáhly a v 350 ml osolené vařící vody je vaříme cca 20-25 minut do změknutí. Poté je necháme chvíli chladnout.

2. 2/3 uvařených jáhel rozmixujeme tyčovým mixérem a přidáme mouku a škrob. Rukama vypracujeme hladké pouze mírně lepivé těsto. Pokud lepí příliš, přidejte mouku a pokud se sype, přidejte lžíci vody.

dsc_2038_optimized

3. Vytvoříme šišky a dáme je do osolené vařící vody na dvakrát. Jakmile jsou uvařené (cca 3 minuty, podle velikosti), vyplavou a ihned je vytáhneme na talíř. Jinak by se Vám mohly rozvařit. 

4. Nepřilnavou pánev rozehřejeme a nasucho krátce opečeme šišky ze všech stran, aby měly pevný a suchý povrch. Tento krok lze vynechat.

5. Servírujeme polité sirupem, posypané kakaem, mákem nebo rozvařeným ovocem rozmixovaným na omáčku.

dsc_2069_optimized

Přejeme dobrou chuť!

Pokud se s námi rozhodnete vařit a péct, nezapomeňte nás označit a použít hashtag #biovararecepty.