Nadělujeme radost ke všem nákupům nad 500 Kč. Těšit se můžete na tyto chutné i praktické dárečky.

Veganský slunečnicový dort s raw krémem

Pokud rádi pečete a při tom jste vyznavači zdravého stravování, přichystali jsme pro vás recept na netradiční dort plný slunečnicových semínek, slazený pouze datlemi. 

Dort je nadupaný zdravým tukem v podobě slunečnicových semínek a místo cukru použity datle. Do korpusu dortu je pak použita klasická pšeničná bio mouka, kterou můžete nahradit jakoukoliv vaší oblíbenou obilnou moukou. 

Dort je specifický svou neotřelou chutí, kterou mu dávají právě slunečnicová semínka. Pokud máte rádi slunečnicovou chalvu, pak vám dort určitě zachutná. 

vegan-slunecnicovy-dort-s-raw-kremem

Co budeme potřebovat?

Suroviny na korpus: 

vegan-slunenicovy-dort-s-raw-kremem-2

Suroviny na RAW krém: 

  • 100 g RAW slunečnicových semínek
  • 100 g RAW sušených datlí
  • 30 g RAW chia semínek
  • RAW loupaná konopná semínka na posyp celého dortu

Suroviny na ozdobu

Postup:

Příprava předem:

  • Celé množství slunečnicových semínek (jak na korpus, tak na krém) dáme do nádoby a zalijeme vodou. Pozor, vodu později neslíváme. Vody je tedy potřeba jen tolik, aby semínka byla ponořená. Necháme alespoň 2 - 3 hodiny stát, aby se semínka nasákla vodou. Ideálně však necháme v chladničce přes noc.
  • To samé uděláme s celým množstvím datlí. Taktéž je dáme do nádoby a zalijeme vodou. Pozor, vodu později neslíváme. Vody je tedy potřeba jen tolik, aby datle byly ponořené. Necháme alespoň 2 - 3 hodiny stát, aby se datle nasákly vodou a zvláčněly. Ideálně je necháme v chladničce přes noc.

Příprava dortového korpusu:

  1. Nejdříve si vezeme slunečnicová semínka, která jsme si nechali předem odstát ve vodě. Vodu nesléváme. Semínka rozmixujeme např. tyčovým mixérem. Pokud zůstanou některá semínka celá, vůbec to nevadí. 
  2. Stejný postup zopakujeme i s datlemi, které jsme si nechali předem odstát ve vodě. Vodu nesléváme. Změklé datle nasáté vodou se lépe mixují. Použít můžeme tyčový mixér a datle rozmixujeme do hladka
  3. Připravíme si dortovou formu na pečení, kterou si vymažeme kokosovým oleje a vysypeme loupaným konopným semínkem. 
  4. Připravíme si mísu a nasypeme do ní polohrubou mouku, cizrnovou mouku a prášek do pečiva. Tuto suchou směs zamícháme
  5. Přidáme polovinu množství rozmixovaných slunečnicových semínek, polovinu množství rozmixovaných datlí. Dle potřeby přidáme až 250 ml vody (dle potřeby).
  6. Do těsta nepřidáváme žádný tuk. Slunečnicová semínka poslouží stejně. 
  7. Celou směs dobře zamícháme. Máme těsto.
  8. Připravené těsto vlijeme do předem vymazané a konopnými semínky vysypané dortové formy
  9. Dáme péct do předem vyhřáté trouby a pečeme na 180°C po dobu cca 45 minut. 
  10. Upečený korpus necháme vychladnout. 

Příprava RAW krému:

  • Smícháme druhou polovinu rozmixovaných slunečnicových semínek a datlí a přidáme chia semínka. Krém necháme odstát, aby chia semínka pustila gel a celý krém zahustila. Krém je hotov.

Dokončení dortu:

  • Vychladnutý korpus dortu vyndáme z formy a rozkrojíme jej na půl (vodorovně), aby se dala polovina korpusu odklopit. 
  • Krém namažeme do středu dortu, zaklopíme jej druhou půlkou a zbytek krému namažeme zevně na celý dort včetně boků.
  • Celý dort zasypeme loupanými konopnými semínky.
  • Dozdobíme lískovými oříšky. 
  • Necháme vychladit a podáváme. 

Pozor! Dort je sice připraven ze zdravých a výživově hodnotných surovin, ale je plný energie. Takže podáváme menší porce :-)

Užijte si zdravé pečení!

Dobrou chuť přeje Iva a celý tým BioVara