Švestky

Sušené švestky – mlsat můžete i zdravě

Švestky jsou považovány za opravdovou lahůdku. A v české kuchyni najdeme opravdu spoustu receptů na jejich zpracování. Od povidel po sladké buchty :). Určitě i vy nějaký znáte. Co už se možná neví, že pod švestkami se dost často myslí i příbuzné slívy, mirabelky a samozřejmě pravé švestky.

Původem s Asie se švestky pěstují v Evropě od pradávna a v jejich léčebné účinky věřili už i Římané. A oprávněně. Zdravá výživa bez švestek? Nebyla by úplná. Jsou sladké, takže mlsání plodů je zdravější než bonbóny. Sušené švestky se tedy skvěle uplatní jako zdravé mlsání u televize. A dále?

Sušené švestky na zácpu

Obsahují spoustu vláknin, takže pomáhají k dobrému trávení. Výborně zasytí, prospívají ledvinám i játrům a ve vyšším věku kostem. Obsahují draslík a upravují tak vyšší krevní tlak. Povzbuzují k mentální svěžesti, dokáží vybudit k lepším výkonům i při náporu stresu. Ale zpět k Římanům.

Už oni věděli, že pravá švestka napomáhá správnému trávení, vyprazdňování a tedy i při zácpě. Protože sušené ovoce zachovává všechny důležité látky, platí, že sušená švestky patří mezi zdravé potraviny.